Corona

Nieuwe rekenmethode laat oversterfte verdwijnen

Dit jaar zal de oversterfte miraculeus verdwijnen uit de Nederlandse statistieken, beweert Maurice de Hond. Ja, je hoort het goed, het RIVM heeft ineens besloten om een nieuwe berekeningsmethode te gebruiken.

Dit jaar zal de oversterfte miraculeus verdwijnen uit de Nederlandse statistieken, beweert Maurice de Hond. Ja, je hoort het goed, het RIVM heeft ineens besloten om een nieuwe berekeningsmethode te gebruiken. En weet je wat? De corruptie en bedrog in ons land krijgen zo weer een boost. Het is gewoon te belachelijk voor woorden! De gevolgen van deze onzin zullen ongetwijfeld gigantisch zijn, volgens De Hond:

‘De kans op oversterfte in een week in 2024 daalt aanzienlijk door de nieuwe RIVM-aanpak.’

Nou, dat klinkt lekker betrouwbaar! Wat is er aan de hand?

Sinds vorige maand heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) plotseling besloten om te stoppen met het wekelijks berekenen van de mogelijke oversterfte. Maar laten we eerlijk zijn, hoezo zou je willen stoppen met een meting die ons extra inzichten gaf tijdens de coronacrisis? Het enige woord dat in me opkomt is “fout”. Het CBS gaf ons informatie over leeftijd, gebruik van Wet langdurige zorg (Wlz) en een prognose van de verwachte oversterfte. Maar ineens, zonder enige goede reden, heeft het CBS deze monitor gewoon geschrapt. Echt, het is foute boel!

RIVM neemt berekeningen over, Maurice de Hond is sceptisch

Het RIVM gaat de berekeningen overnemen, maar statisticus Maurice de Hond heeft zijn twijfels over deze ontwikkeling, foute boel! Hij benadrukt dat het RIVM een andere berekeningsmethode hanteert, waardoor de oversterfte zomaar spoorloos kan verdwijnen.

Het CBS neemt namelijk de statistieken van 2021 tot 2023 mee te nemen bij het voorspellen van de oversterfte. Volgens De Hond zal de verwachte sterfte bij het RIVM over een jaar duidelijk hoger zijn dan wanneer ze gewoon de aanpak van het CBS hadden gevolgd. En dat betekent maar liefst zo’n 10.000 extra overlijdensgevallen vorig jaar. Serieus, hoe kunnen we nog iets geloven van deze zogenaamde statistieken? Het is een grote grap!

Om die reden zal De Hond zelf de cijfers over oversterfte blijven delen, net zoals hij de afgelopen drie jaar heeft gedaan. Met andere woorden, hij zal geen rekening houden met de statistieken van 2021 tot 2023 bij zijn voorspellingen.

Reacties zijn gesloten.